Likheter mellom kredittkort og forbrukslån
28/11/2016 / kredittkort

Likheter mellom kredittkort og forbrukslån

Mange nordmenn har stått i følgende problemstilling: Skal du søke om et forbrukslån, eller skal du betale med kredittkortet?

Dersom du ikke er kjent med forskjellene og likhetene mellom et kredittkort og et forbrukslån, er det et valg som for mange ikke er så lett å ta sånn uten videre. Både forbrukslån og kredittkort er kredittlån. Dermed kan de sies å være to sider av samme sak. Likevel er det noen forskjeller mellom dem som i visse situasjoner gjør at den ene typen lån egner seg bedre enn den andre.

Kredittkort og forbrukslån – hvor like er de egentlig?

Du låner penger fra banken uansett hvilken av disse to kredittmetodene du går for. Men når du skaffer deg kredittkort, får du et kort med tilgang til penger. Du kan betale direkte med det på nettet eller i fysiske butikker. Renter må du betale enten du bruker kredittkort eller inngår et forbrukslån. Fordelen med å ha et kredittkort fremfor et forbrukslån, er at du ikke behøver å søke om et nytt lån når du trenger mer penger.

Altså er det flere likheter mellom et forbrukslån og et kredittkort, pluss noen grunnleggende forskjeller. På alle kredittkortene i det norske markedet får du en rentefri betalingsutsettelse, noe som forbrukslån ikke har. Den rentefrie betalingsutsettelsen på kredittkort kan være på opptil 50 dager. Så dersom du skal betale tilbake kreditten forholdsvis raskt, får du i praksis låne penger gratis.

Se en liste av de beste kredittkortene her.

Små forskjeller på renten

Den gjengse oppfatning blant nordmenn er at det å ta opp forbrukslån er billigere enn å bruke kredittkort. Men det avhenger av hva du skal bruke pengene til, og hvor stort beløp du har tenkt å låne. I dag er det nemlig fullt mulig å få et kredittkort med tilnærmet samme effektive rente som på et gjennomsnittlig forbrukslån (rundt 17 %). For eksempel har kredittkortet Santander Red fra Santander Consumer Bank en effektiv rente på kun 17,1 %. Et annet eksempel på kredittkort med lav rente er Ikano VISA fra Ikano Bank, som har en effektiv rente på 19,72 %.

Selv om mange tenker at forbrukslån og kredittkort ikke tåler sammenligning, er det store likheter i renten. Før du bestemmer deg for hva som er det beste alternativet for akkurat deg, må du derfor ha klart for deg hvor lang tid du skal bruke på å nedbetale lånet.

31-10-2016_hva-er-et-forbrukslan-uten-sikkerhet

 

Kredittkort eller forbrukslån – en tommelfingerregel

Her får du en enkel tommelfingerregel som du kan gå ut ifra når du vurderer om du skal velge et kredittkort eller forbrukslån: Behøver du penger til et større innkjøp som du skal tilbakebetale innen 1 til 3 måneder, da vil det lønne seg å bruke et kredittkort. Over en såpass kort periode blir det minimale rentekostnader. Har du derimot tenkt å bruke lengre tid på å betale tilbake pengene – fra 6 måneder til flere år – da vil det lønne seg med et forbrukslån.

Tross alt gir et forbrukslån deg tilgang til en god slump mer penger enn hva du får med et kredittkort. Norske kredittkort har en beløpsgrense på maks 150 000 kroner, mens du med et forbrukslån kan få låne opp mot 500 000 kroner. Kort sagt: Til større prosjekter er det forbrukslån du bør velge, mens mindre innkjøp (i hverdagen) egner seg best for kredittkort.

 

Se våre sammenligningstjenester her