Ikke gå i disse forbrukslånfellene
28/11/2016 / forbrukslån

Ikke gå i disse forbrukslånfellene

Når du skal søke om forbrukslån, er det fort gjort å trå litt feil. Det er et hav av banker og lånetilbud på markedet, og konkurransen om deg som lånekunde er hard. Det er ikke alltid at de som «roper høyest» i markedsføringen av seg selv, er de som har det beste tilbudet til deg og din økonomi. Derfor er det veldig viktig at du ikke går i den vanlige fellen: Du er så oppsatt på å sende inn lånesøknaden at du oppi det hele glemmer å sammenligne flere forbrukslån før du bestemmer deg.

Husk å sammenligne lån

I et marked hvor det vrimler av ulike låntilbydere, sitter du på de beste kortene. Du kan nemlig velge og vrake blant lån. Gjør research på forhånd. Selv om du får tilbud om lån fra en bank, kan det absolutt lønne seg å ha litt is i magen og innhente flere tilbud før du tar valget. Du trenger ikke å signere for lånet samme dag som du mottar tilbudet.

I første omgang bør du se på hvilke vilkår den enkelte banken stiller for lån. Det kan for eksempel stilles ulike krav til aldersgrense. Når du så har funnet frem til de banker du fyller vilkårene hos, kan du søke og deretter sammenligne lånetilbudene.

Ikke undervurder de totale kostnadene

Dessuten bør du huske å se på de totale kostnadene ved lånet. Ofte kan rentenivået variere avhengig av hvor lang nedbetalingstid du har. Og det er forskjell på nominell rente og effektiv rente.

Den effektive renten er den renten som viser hva du faktisk må betale, med alle kostnader/omkostninger inkludert. Det innbefatter den nominelle renten pluss alle gebyrer som følger med – så som termingebyrer, fakturagebyr, etableringsgebyrer, depotgebyrer/depositumsgebyr, mm.

Husk dette før du tar opp forbrukslån.

Når du har fått lån

Ikke søk om lån som er større enn den summen du faktisk har behov for. De totale kostnadene på et stort lån kan bli store selv om rentene er lave. Det er mange som har brent seg på å ta opp større lån enn strengt talt nødvendig.

15-11-2016_husk-dette-for-du-tar-opp-forbrukslaan

En annen vanlig felle mange går i, er å ta opp for mange smålån. Når du skal betale avdrag på flere smålån samtidig, kan det fort oppstå problemer med å håndtere økonomien. Sjekk om du kan få refinansiering uten sikkert – altså at du tar opp et større lån for å samle alle smålånene. Det er både billigere og mer oversiktlig i hverdagen.

En annen ting som over tid vil spare deg for utgifter, er å betale ned lånet litt raskere enn tenkt. Om du har et stort forbrukslån, med lang nedbetalingstid, er det mye penger å spare her.

En av de største fellene ved et lån uten sikkerhet er heldigvis lett å unngå: Husk å betale avdragene på lånet – og ikke utsett betalingen. Det er ingen katastrofe å glemme et avdrag, men av hensyn til din kredittverdighet bør det unngås. Når du mottar purringen fra banken, er det lurt å betale den raskt, så er saken ute av verden. Ikke alle bankene er like tålmodig med ubetalte avdrag på forbrukslån, og veien til inkasso er ikke akkurat lang.

Få tilbud fra flere banker og sammenlign lånetilbudene med Lendo.

 

 

 

Se våre sammenligningstjenester her