Hva bør du velge? forbrukslån eller kredittkort
23/11/2016 / kredittkort

Forbrukslån eller kredittkort?

Når vil et kredittkort lønne seg fremfor et forbrukslån, og omvendt?

I dag er konkurransen i lånemarkedet større enn noen gang. Enkelte kredittkort har tatt opp kampen med forbrukslån når det gjelder små eller middels store kjøp. Gebyrene på kredittkortene har gått ned, og i noen tilfeller kan renten måle seg med rentene på forbrukslån.

Også forbrukslån er de siste årene blitt gunstigere for deg som kunde. For å være konkurransedyktig i et stadig voksende finansmarked har banker og finansinstitusjoner gjort sine tilbud enda mer attraktive: Kjapp innvilgelse av lånet, fleksibel nedbetalingstid, lavere renter og gebyrer.

Bør du velge forbrukslån eller kredittkort?

Om du bør velge forbrukslån eller kredittkort, kommer an på hvor lenge du har tenkt å låne pengene. Et forbrukslån kommer best ut dersom låneperioden er lengre enn den rentefrie perioden på kredittkortet.

Jevnt over har forbrukslån lavere rente enn kredittkort. Du betaler ned på lånet med faste terminbeløp, over en fastsatt periode. Betaler du ned ekstra på lånet, vil låneperioden og rentekostnadene reduseres.

Med kredittkort får du en rentefri periode, på opp til 52 dager. Så lenge du betaler utnyttet kreditt før perioden er omme, begynner ikke renten å løpe. Av denne grunn er det kredittkort som i flere tilfeller kommer best ut økonomisk – selv om de vanligvis opererer med høyere rente. Er du disiplinert og holder deg innenfor den rentefrie perioden, kan du fint bruke kredittkort til å gjøre dagligdagse kjøp. Dermed låner du faktisk penger gratis, helt uten rente- og lånekostnader. Kredittkort har dessuten veldig mange fordeler, bonuser og rabatter som du ikke får med et vanlig bankkort. 

Forbrukslån sammenlignet med kredittkort

Det er altså situasjonsbetinget hva som lønner seg for deg å velge av forbrukslån eller kredittkort. Dersom du fortrinnsvis ønsker å dra nytte av fordelene et kredittkort gir (reiseforsikring, sikkerhet, bonuser, rabatter,drivstoffrabatt etc.), da er kredittkort det beste valget. Forutsetningen er at du raskt klarer å tilbakebetale beløpet du skylder.

Dersom lånet strekker seg over en lengre periode – lenger enn kredittkortets rentefrie periode – da vil forbrukslån være gunstigere. Med forbrukslån har du riktignok ikke fordelen med en rentefri periode, men på sikt utgjør rentedifferansen mellom forbrukslån og kredittkort betydelige kostnader. Det vil ikke gå lang tid før rentekostnadene på kredittkortgjelden overstiger rentekostnadene på forbrukslånet.

forbrukslan-vs-kredittkort

 

Forbrukslån egner seg veldig godt når du trenger et engangsbeløp til for eksempel en ny bil eller en ferietur. Du får utbetalt hele beløpet til din konto. Det er lett å følge med på hvor mye du har brukt, og hvor mye du har igjen.

Når du tar opp et forbrukslån, får du som sagt en månedlig nedbetalingsplan. Dette sørger for at du til enhver tid har kontroll på økonomien din. En ulempe med forbrukslån er at det kan ta litt tid å få innvilget søknaden og få overført pengene. Står du i kassen og trenger litt ekstra penger til betalingen, vil ikke et forbrukslån være tilgjengelig for deg.

Kredittkort gir deg stor grad av fleksibilitet. Du har alltid muligheten til å ta opp kreditt på øyeblikkelig varsel. Skulle det oppstå en akutt situasjon hvor du trenger litt ekstra penger raskt, har du dermed alltid penger tilgjengelig. Så lenge du har kontroll på økonomien og betaler tilbake skylden før fristen går ut, vil lånet stort sett være gratis.

Men for mange kan akkurat dette med alltid å ha penger tilgjengelig by på noen utfordringer. Det kan være vanskelig å holde oversikt over forbruket, og da er det fort gjort å låne mer penger enn økonomien tåler. Lar du fristen løpe ut, begynner renten å løpe. Og da blir lånet fort veldig dyrt. Å bruke kredittkort krever derfor at du er disiplinert og har oversikt over privatøkonomien, slik at du har penger når regningen kommer.

Kort oppsummert kan vi si at forbrukslån egner seg best til å dekke større, planlagte enkeltutgifter, som for eksempel en ferie, en bil eller oppussing av kjøkkenet. Et kredittkort er bedre egnet for litt mindre beløp som dukker opp, og som du skal betale tilbake raskt.

Fordeler med forbrukslån:

  • Du låner et engangsbeløp og betaler det tilbake gjennom en fast nedbetalingsplan. Dette gir forutsigbarhet og kontroll.
  • Fleksibel nedbetaling. Du har mulighet til å nedbetale lånet i sin helhet, eller du kan nedbetale det raskere.
  • Renten er lavere enn ved kredittkortgjeld.
  • Du kan bruke et forbrukslån til å refinansiere dyre smålån.

Fordeler med kredittkort:

  • Du har alltid penger tilgjengelig.
  • Du låner penger rentefritt så lenge du betaler i tide.
  • Utmerket for flere småbeløp som betales tilbake raskt.
  • Du velger selv hvor mye du vil betale tilbake hver måned.
  • Gunstige fordelsprogrammer – bonuser og cashback.

Bestemmer du deg for et forbrukslån, er det viktig å sammenligne lånetilbud fra flere banker. Da er det lettere å finne tilbudet som gir lavest mulig effektiv rente, og du vil kunne spare mye penger. Husk at lånesøknaden du sender inn, ikke er bindende. Først når du godtar et lånetilbud, forplikter du deg til lånet. Her ser du en oversikt over de beste forbrukslånene.

Med kredittkort får du på forhånd oversikt over den effektive renten, som begynner å løpe etter den rentefrie perioden. Du trenger ikke å sende inn søknader til flere tilbydere, for deretter å sammenligne kredittkortene. Du velger enkelt og greit det kortet som gir deg fordelene og vilkårene som passer best for deg og din økonomi. Se oversikt over de beste kredittkortene her.

Uansett om du velger forbrukslån eller kredittkort: Sett deg inn i betingelser og vilkår, så får du ikke noen overraskende kostnader.

 

 

Se våre sammenligningstjenester her