Derfor bør du ha et kredittkort
08/12/2016 / kredittkort

Derfor bør du ha et kredittkort

Blant folk flest er det mange motforestillinger mot å bruke kredittkort, fordi det assosieres med kredittkortgjeld. For mange er kredittkort (og ikke minst forbrukslån) synonymt med privatøkonomisk havari og Luksusfellen. Skremselspropagandaen florerer, især når det nærmer seg ferie- og juletider. Andre igjen tror at du blir flådd av kredittkortselskapene.

Sannheten er derimot at mange kredittkort ikke koster deg en krone å ha. Flere av dem har opptil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse på benyttet kreditt. Med andre ord: Så lenge du ikke bruker det, eller ikke betaler tilbake innen rentene påløper, har du ingenting å tape.

I mange tilfeller er det tryggere å bruke kredittkort enn et vanlig bankkort. Som med både kredittkort og forbrukslån: Er du ansvarlig og bruker det med måtehold, går det helt fint.

En god tommelfingerregel er: Bruk kredittkort kun hvis du vet at du klarer å betale tilbake det utestående i rimelig tid.

Se hvilke kredittkort som er best til hverdagsbruk her.

 

Flere bruker kredittkort

En rapport fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) viser at andelen av oss som benytter kredittkort, har steget kraftig de siste årene. I 2007 var det rundt 40 prosent som svarte at de hadde benyttet kredittkort i løpet av de siste 12 månedene. I fjor hadde andelen steget til 70 prosent.

Det er i det hele tatt mange grunner til å benytte kredittkort i stedet for debetkort – så lenge du betaler tilbake i tide. La oss se nærmere på hvorfor du bør ha kredittkort:

Rabatter og fordeler

I et kredittkortmarked med stadig større konkurranse om å kapre deg som kunde, overøses du med bonuser og rabatter.

Du får gode rabatter når du kjøper forskjellige varer eller tjenester hos mange populære butikker, nettbutikker og restauranter. Alt fra matvarer og klær til elektronikk og hvitevarer.

Du kan dessuten få rabatt når du overnatter på hotell, eller gratis flybilletter når du har handlet for en viss sum. Denne typen fordeler kalles cashback og varierer fra kort til kort. Sjekk derfor vilkårene på det kredittkortet du har.

Kravet for at du skal få rabattene, er ganske enkelt at du betaler med det aktuelle kredittkortet.

Innebygd reiseforsikring

Skal du ut og reise? Da er det mange hundrelapper å spare på å betale turen med kredittkort. I banken vil en reiseforsikring fort koste deg et par tusen kroner i året, dersom du forsikrer hele familien. Reiseforsikring gjennom et kredittkort er derimot helt gratis.

Hvis en slik forsikring er inkludert i kredittkortet du velger, er kravet at du betaler minst 50 % av reisekostnadene med det aktuelle kortet for å aktivere gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring.

Bedre beskyttelse mot kortsvindel

Hvert eneste år blir tusenvis av norske turister svindlet når de bruker bankkortet sitt. Joda, det er trygt å bruke bankkort, forutsatt at du skjuler PIN-koden og er påpasselig når du gjør uttak i minibanker. Men du kan fortsatt bli utsatt for svindel, både ved netthandel og når du er ute og reiser.

Hvis du mister bankkortet mens du er på reise (eller det blir stjålet), er risikoen stor for at uvedkommende klarer å skaffe seg tilgang til kontoen din. Da må du stresse med å få kortet sperret, før pengene forsvinner.

Med kredittkort er du langt bedre sikret mot dette, siden svindlerne aldri kommer seg inn på lønnskontoen din. Alt du behøver å gjøre, er å melde inn til kredittkortselskapet at kortet er stjålet. Dessuten tar de støyten dersom du blir utsatt for svindel.

Å bruke et bra reisekredittkort på ferietur koster deg riktignok noen kroner ekstra i gebyrer, men du kan til gjengjeld handle og feriere med god samvittighet.

Drivstoffrabatter

For mange er denne fordelen verdt kredittkortet alene. Hos flere norske tilbydere får du rabatter på mellom 30 og 80 øre per liter bensin du fyller, dersom du betaler med det aktuelle kortet. Dessuten får du med mange av kortene rabatt på alt du kjøper på bensinstasjonene. I løpet av et år vil du fort spare både hundrelapper og tusenlapper.

Alltid penger i bakhånd

Uforutsette utgifter og en ekstra slunken konto opplever de fleste av oss før eller siden. Du har nettopp vært på ferie og har brukt litt mer penger enn planlagt. Bilen må plutselig inn til reparasjon. Oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen bryter sammen. Der står du – det er 14 dager til neste lønn. Da er kredittkortet gull verdt og redder nattesøvnen. Du får fikset bilen eller kjøpt ny oppvaskmaskin på dagen.

Ved slike forbigående privatøkonomiske kriser er det godt å kredittkortet som reserve. Passer du på å tilbakebetale utestående beløp raskest mulig, slipper du rentekostnader og er på trygg grunn.

Også julehandel, dåp og konfirmasjon medfører uvanlig store utgifter. Ikke alle klarer å spare opp en buffer å ta av. Et kredittkort gir deg muligheten til å fordele slike utgifter over tid.

Tryggere å handle på nettet

Kredittkort gir ekstra sikkerhet når du handler varer eller tjenester på nettet. Skulle det vise seg at varen eller tjenesten er mangelfull, kan du få igjen pengene fra kredittkortselskapet. Lover og regler for kredittkjøp varierer fra land til land. Men i Norge er dette regulert av finansavtaleloven. Dermed er du helt trygg.

Dersom du for eksempel har kjøpt flybilletter med kredittkort og flyselskapet går konkurs, er det banken som har ansvaret for å dekke tapet ditt dersom du ikke får pengene fra flyselskapet. Dersom kortet ditt blir trukket for mer enn det du har gitt tillatelse til, er det også banken/kredittyter som har ansvaret for å dekke det uautoriserte trekket.

Utsett betalinger rentefritt

Dette er en av de største fordelene med å ha et kredittkort. De beste kortene på markedet lar deg nemlig utsette betalingen i inntil to måneder, uten at det koster deg et rødt øre i renter.

Har du en utgift som snart må dekkes, og det er fortsatt 14 dager igjen til lønningen kommer …? Eller må du kjøpe ny vaskemaskin eller bestille flybilletter nå, og du ønsker å utsette betalingen? De fleste kredittkortene har en rentefri nedbetalingsperiode på hele 40 til 50 dager.

Lån penger gratis

Et kredittkort gir deg faktisk mulighet til å låne penger gratis – i nesten to måneder. De fleste kredittkort har en gratis betalingsutsettelse på mellom 40 og 60 dager. Såkalte rentefrie dager. Dette betyr i praksis at du får låne penger helt gratis av kredittkortet. Men dette forutsetter naturligvis at du betaler tilbake all benyttet kreditt innen fristen. Ellers påløper det renter. Og husk at de rentefrie dagene ikke gjelder ved kontantuttak.

Se hvilke kort som er best til hverdagsbruk her.

 

Nedbetal ting med kredittkortet

Du har sikkert hørt at kredittkort har skyhøy rente. Og ja – det er ofte tilfellet. Men renten kan være like bra som et forbrukslån, dvs. 15 – 20 prosent. Derfor er det fullt mulig å handle på avbetaling med kredittkortet. Trenger du ny PC, eller kanskje smårollingen må ha større sykkel? Du kan trygt ta deg råd til å nedbetale den over noen måneder.

Vi kan altså trygt konkludere med at fordelene med kredittkort er såpass mange at du bør ha et i lommeboka. Fornuftig bruk av kredittkort gir deg god oversikt over privatøkonomien, og ikke minst bedre beskyttelse ved kjøp av varer og tjenester. Du får en mer fleksibel økonomisk hverdag. Det behøver heller ikke å koste noe å bruke kredittkortet, siden du har rentefri betalingsutsettelse i rundt to måneder.

Se alle de beste kredittkortene her.

 

Se våre sammenligningstjenester her